Visinski radovi

Radovi na visini sa užeta

Pristup pomoću kanapa je vrsta pozicioniranja, prvenstveno razvijen od tehnika koje se koriste za planinarenje i istraživanje pećina, gde se primenjuje praktičan rad sa kanapom da bi se omogućio pristup teško dostupnim mestima bez korišćenja skela, korpi i platformi. Tehničari se spuštaju, penju i kreću popreko uz pomoć kanapa, radi pristupa, dok su okačeni o pojas ili radno sedište. Podrška dodatnog kanapa bi trebala da u potpunosti eliminiše mogućnost pada. Tehničari koriste pomoćni sistem u slučaju zakazivanja primarnih sredstava podrške. Ovaj sistem se uglavnom ostvaruje korišćenjem dva kanapa, glavnog i pomoćnog.

Hidroizolacija-fasada-novi-sad-5Industrijaki penjači zarađuju korišćenjem samo kanapa i specijalne penjačke opreme za obavljanje radova koji se ne mogu obaviti uz pomoć tradicoinalnih građevinskih metoda. Potražnja za ovakvim profesionalcima je počela sa izgradnjom nebodera u Evropskim zemljama i u Americi. Nema potrebe za korišćenjem građevinske mašinerije, auto tornjeva i mobilnih kranova. Naravno, rad penjača je dosta plaćen, ali na kraju sveukupna cena je mnogo manja.

 

Oni koju žele da pomažu penjačima moraju poznavati osnove planinarske i penjačke opreme. Bez tog znanja rad sa penjačima ne dolazi u obzir. Kao dodatak ovome: pravila medicinske pomoći, spasavanje i evakuacija povređenih sa visine itd. I naravno, potrebno je poznavanje praktičnih građevinskih zanata. Vrlo često, ono što je relativno lako da se uradi sa zemlje, praktično je nemoguće da se uradi na visini – slab oslonac, jak vetar itd.

Kakve poslove obavljaju industrijski penjači?

Postavka i skidanje spoljašnjih reklama (cirada, svetlećih reklama, osvetljenja), oluka, čićšenje prozora, fasada, uklanjanje drveća, dopunjavanje klima uređaja i postavka njihovog odvoda za kondenz, čišćenje krovova od snega, leda i ledenica,čišćenje oluka, u suštini, bilo koji radovi na visini.

Uzgred, za industrijsko penjanje kao posao ne postoji cenovnik koji se može koristiti. Cena zavisi od mnogo faktora: treba biti konkurentan ali i profitabilan, zavisi i od materijala koji se koriste. Prema tome, prosečnu cenu penjenja nije moguće odrediti.

Visinski radovi Novi Sad

Radovi na visini sa užeta Novi Sad

Pozovite nas na: 064/230-71-09