Ugradnja grejnih kablova

Kod spoljnjih temperatura od nule do oko -10ºC sneg se na krovovima i terasama topi pod dejstvom toplote koja probija iz unutrašnjeg grejnog prostora kroz bolje ili lošije toplinski izolovane građevinske slojeve. Obično su za oticanje ove vode predviđeni oluci i cevi. Međutim, one su smeštene tako da su u slabijem dodiru s toplotom kuće, a više izloženi spoljnim niskim temperaturama pa se voda nastala otapanjem snega u njima smrzava. Oni ne mogu da prihvate vodu koja se stvara daljnjim otapanjem snega te se voda preliva preko oluka, podliva u kucu i natapa krovove i fasade.

Da bi se osiguralo oticanje otopljenog snega potrebno je grejati odvodne oluke i cevi, sprečiti stvaranje leda u njima i tako ih učiniti stalno propusnima.

Kod toplotno dobro izolovanih konstrukcija količina otopljenog snega je manja, ali se ni jednom izolacijom otapanje ne moze izbeći.

Gornja kritična temperatura je +3ºC. Koristeći ovo saznanje za automatsku regulaciju zaštitnog grejanja primenjuju se dupli termostati koji uključuju grejanje samo unutar kritičnog područja temperature i tako štede nepotrebni trošak elektrčcne energije.

Bolja automatska regulacija zaštitnog grejanja odvoda atmosferskih voda uzima u obzir i dali uopšte ima snega ili je zima suva. Takva automatska regulacija osim merenja temperature sadrži osetilo prisustva leda , a zaštitno grejanje se ukapča tek kada su zadovoljena oba uslova: spoljna temperatura je u kriticnom području i prisustvo snega/leda.

Posebno učinkovit način grejanja slivnika (sigurnost rada i štednja energije) se postiže primenom samoregulirajućih paralelnih grejnih traka. One na čitavoj svojoj dužini, na svakom mestu imaju snagu grejanja koja zavisi od temperature i od situacije- da li su trake na vazduhu ili u vodi/ledu. Takve trake imaju 18W/m na suvom, 36 W/m u vodi/ledu, a snaga smanjuje što je temperatura viša.

Takve trake su posebno pogodne za montažu jer se mogu seći na bilo koju dužinu na licu mesta kod montaže. Druga njihova posebna prednost je jednostavno polaganje u oluke i slobodno vešanje u vertikalnim odvodima bez primene nosivog čeličnog užeta. Takvom montažom se izbegava i opasnost od zacepljenja lišćem i sl. kako je to slučaj kod klasičnih jednožilnih grejača stalne snage.

Za dodatne informacije o ovim grejnim kablovima slobodno nas kontaktirajte.

Ugradnja grejnih kablova Novi Sad

Pristupačna ugradnja grejnih kablova

Pozovite nas na: 064/230-71-09